PlyPlay transforms a garage into a play space

1 Comment

PlyPlay transforms a garage into a play space

With the trend toward smaller lot and house sizes, it’s time to revisit the humble garage. Its potential as a multifunctional space is largely untapped, but with the right materials, fittings and design it can be transformed into an attractive and versatile room. In addition to storing cars, it can also serve as a family breakout space, workshop or project space. It can even change use according to the season. Whether you have tots or teens, or an empty nest, the garage is ready to be viewed as a space that can be used for more.

 

Interior designer Sonya Cotter has styled this Auckland garage three ways: as a secondary living room, as a games room and for a practical yet comfortable gardening workspace. To the existing dark blue polypropylene carpet, she has selected pre-finished PlyPlay™. “The plywood immediately transforms the room with the warmth of timber,” she says. “It feels more welcoming, which is important for a family space, but also because garages are inadvertently used as another entry into the home.”

PlayPlay Garage - Break Out Space

 

PlyPlay™ provides equal measures of style and practicality making the space as desirable as it is functional. Glued and panel pinned to the existing plasterboard lining, the plywood offers a strong surface for hooks and fittings. Whether storing bicycles from the ceiling, hanging gardening tools or a bean bag, hooks and brackets won’t rip out like they can from plasterboard. And if a hook is removed, the hole hardly shows due to the texture of the wood.

Play Play Garage - Activity Space

 

Being prefinished also means the construction time is quick and relatively mess-free. Builder Phil Hays lined this garage in under two days. “It took me about half an hour per sheet to install,” he explains, “and because they are pre-finished, I was the only contractor required. No need for plastering or painting trades. The protective plastic on the PlyPlay surface allowed me to easily mark my cut lines, which sped up the installation.”

 

Maintenance is also an important consideration for garages, as anyone storing sports or gardening gear can attest to. Bumped and marked plasterboard is not attractive and takes a lot of work to keep clean. PlyPlay™ by contrast, has a strong Ecoply substrate and durable UV-cured polyurethane finish. It handles more knocks, wear and tear and is easy to clean with a soft wet sponge.

 

Photos: Bryce Carleton

Text: Andrea Stevens

1 Comment

An Exercise in Restraint

Comment

An Exercise in Restraint

On the Christianshavns Kanal, 15 minutes from Copenhagen city centre floats the home of Laust Norgaard and Lisbeth Jull. The cosy 80m2 home is a downsize of their previous houseboat, and with the small footprint was an exercise in restraint. 

The owners carefully selected their finishes to create an uncluttered space which would still feel warm. Soft woodgrain texture brings warmth into the interior filled with otherwise hard, flat materials.

The use of plywood provides a connection to the owners’ maritime history and the homes waterside location. Alongside the oceans blues the material selection is fitting and perfectly frames the fantastic views.

Natural clear varnished plywood lines the hallway providing a low maintenance alternative to paint.  Paired with cool white walls the look is clean, breezy and decidedly Scandinavian. 

This home is a well balanced combination of nature and contemporary design. 

 

 

 

 

 

 

 

Comment

"In Suspension" Urban Ply residence with Athletic appeal

Comment

"In Suspension" Urban Ply residence with Athletic appeal

Canadian Architectural firm Naturehumaine has successfully responded to the tricky brief of creating a residential space that can accommodate the athletic pursuits of the owner’s children. 

 

Naturehumaine has cleverly configured this urban home into a series of  simple planes within the two storey height. Two ply covered “floating” boxes are supported by a long black box that houses part of the kitchen, the stairway and services like wash facilities and other utilities. Within the ply covered boxes are the bedroom and bathrooms. 

What is fantastic about this project is the main focus has been around keeping part of this full height space for the children to learn and grow atheletically with their gymnastic pursuits. Knocks and rough use, particularly by children are not a problem with PlyPlay panels, as they are hardwearing, scratch resistant with an environmentally factory-applied UV paint finish. 

 

You can see the Naturally Naked  ply is a complementary and honest feel that supports these types of physical activities and with such overwhelming height to the space the ply brings a sense of calm in a way which only natural product can do.

We love how the panels show the natural grain of the plywood running parallel to the building structure. Naturehumaine has complemented the natural feel of the timber with soft grey paint and simple built in joinery for different living areas. 

You may have heard of the term ‘Biophilia’ which is all about bringing elements of nature into the spaces that we inhabit to enhance and better our wellbeing.

In this instance PlyPlay plywood panels can be a really easy way to make the space feel and look better.  What better product to use for a home that doubles up as a gym where clean air is paramount? Particularly with excess moisture in the air from the physical exertion, the pre-finished ply panels would be very easy to maintain. With PlyPlay product, all that is needed is a damp cloth and mild detergent, no abrasive cleaners or solvents. 

 

All photos courtesy of Adrien Williams

Comment

Garden Workshop in Uccle

Comment

Garden Workshop in Uccle

This quaint garden retreat is a workshop for owner Nathalie who works as a graphic designer in Uccle, Belgium. 

The workshop is separate from the main residential building and actually built into the ground which creates a feeling of being part of the surrounding landscape featuring a green roof with growing grass and wild flowers.

 

Built in 2008 by L’Escout architecture firm, this garden retreat has a very interesting interior!

Built in 2008 by L’Escout architecture firm, this garden retreat has a very interesting interior! Inside we were pleased to see floor to ceiling plywood panels that could easily have been Ply Play panels. Particularly since the pre finished panels in soft colours would be source of inspiration to owner’s creative whimsy.

All plywood office space

All plywood office space

Imagine the fire place in this space almost dissappearing into the wall against Ply Play’s pre finished panel in Double Trouble - or a graphic pattern created as a feature wall using two of our bespoke colours….the options are endless!

Images courtesy of L’Escout. 

Comment

Casa C - Switzerland Historic renovation by CBA

Comment

Casa C - Switzerland Historic renovation by CBA

Casa C is a project that reinvents an historic building in the mountain valley of picturesque Reckingen – Gluringen, Switzerland.  Once an animal barn, it is now a holiday home for families to enjoy in the mountains. 

Architecture firm Camponovo Baumgautner –otherwise known as CBA, started this beautiful renovation in 2011 and completed in 2012. 

Because of the village it resides in being protected by historic preservation laws, the challenge was to keep the building façade whilst breathing new life into the interior and making it a habital space to live in. 

 

From the outside it still looks like a rustic barn with dark 100 year old timber being all you can see – but step inside and you will be pleasantly surprised by how much light and warmth you are presented with, just by limiting the use of materials to plywood walls and cabinetry, and native Larch timber flooring. 

We think the result is absolutely stunning. The coloured elements around the fireplace reminded us of our pre-finished Ply-play panels, and complement the laser cut patterns on selected walls seen in the living space and high stud ceilings throughout. 

Bedrooms are wonderful, sacred spaces to be thought about carefully when adding finishes. In this instance the bedroom is very calm using plywood on all surfaces and if Ply-play panels were added in one of our colours as a feature wall it would bring it even more into a special space you can’t wait to retreat to!

Images courtesy of CBA and taken by Jose Hevia

Comment

Apartment Tibbaut -RAS Arquitectura

Comment

Apartment Tibbaut -RAS Arquitectura

Spanish architect Raúl Sanchez of RAS Arquitectura has successfully used laminated ply panels to divide and transform this basementapartment into a light reflecting space. 

Apartment Tibbaut as it is known, is the converted vault basement of a house in Barcelona, Spain. Built between 2014-2015 this 55sqm space has completely changed from the dark humid space it once was.

 With limited openings and light coming in from the outside Sanchez used a limited colour palette of plywood, concrete and painted white surfaces to maximise the light in this space. 

Apartment Tibbaut6.jpg

Using plywood in a small and perhaps darker space is a simple yet cost effective way to make it feel larger and more light-filled with aesthetically pleasing results.

Ply-play pre-finished paneling can really add warmth and enhance your space and if needed you can add a touch of colour to personalise each room from the  ply-play colour palette. Ply-play would have been perfect for this project to help define particular areas with soft colour, transforming the space into your personal haven.

 

Photos courtesy of RAS Arquitectura and taken by Jose Hevia.

Comment

Ply Play on Show at Fashion Week

Comment

Ply Play on Show at Fashion Week

Ply_Play_Bar_Fashion Week NZ_01

Creating an enviroment for trend spotters to feel at home in was the task asigned to Angus Muir Design who specialises in creative solutions and treatments of space through design and installation.

PlyPlay was the perfect partner for the Left Field Lounge bar during NZ Fashion Week where the team's concept was "a very simple aesthetic this year, a nice mix of rustic, simple colours and lush greenery".

Ply_Play_Bar_Fashion Week NZ_02

It is expected that 30,000+ guests will stop and enjoy the space throughout NZFW.

Ply_Play_Bar_Fashion Week NZ_03
Ply_Play_Bar_Fashion Week NZ_04

There is no question that fashion and design go hand in hand. 

Ply_Play_Bar_Fashion Week NZ_06
All images courtesy of Angus Muir Design.

All images courtesy of Angus Muir Design.

Comment

The Shed - Richard Peters Associates

Comment

The Shed - Richard Peters Associates

The-Shed-01

A stunning transformation of use designed by Richard Peters Associates.

 Tucked away at the end of a lane in the Sydney suburb of Randwick is a 74 sqm simple brick industrial structure built in 1890 by two Irish blacksmiths.

More recently building has also operated as a motorcycle repair shop, secondhand washing machine warehouse, a builder's workshop, and a studio for local artists.

© Justin Alexander

© Justin Alexander

The project responds to the city’s growing need for adaptive reuse, meets the constraints of a limited budget, without compromising the level of amenity or comfort, in fact improving it, while renewing/greening a forgotten lane way.

© Justin Alexander

© Justin Alexander

© Justin Alexander

© Justin Alexander

© Justin Alexander

© Justin Alexander

Plywood add to the visual texture and warmth to the interior aesthetic of urban cool.

Comment

Brick House - Leth & Gori

Comment

Brick House - Leth & Gori

Brick House has two main objectives; to create a house which is maintenance free for 50 years; and to create a house with a life span of minimum 150 years. For the interior Plywood was the solution.

Bare plywood lines the walls and ceiling above the exposed clay blocks, and has been treated with a UV-protective sealant to preserve its colour.

Bare plywood lines the walls and ceiling above the exposed clay blocks, and has been treated with a UV-protective sealant to preserve its colour.

Brick-House-by-Leth-and-Gori_dezeen_468_3

Comment

Blackwood Street Bunker

Comment

Blackwood Street Bunker

Stunning Plywood ceiling installed in a simple graphic grid system. Adding character and natural warmth to the space. 

Stunning Plywood ceiling installed in a simple graphic grid system. Adding character and natural warmth to the space. 

The shared ‘Blackwood Street Bunker’ workplace retains the shell and reuses parts of the original fit-out. The inclusion of plywood creates form and texture, reflecting the interplay of architectural elements within the space.  Images courtesy of Clare Cousins Architects. Photography by Lisbeth Grosmann.

The shared ‘Blackwood Street Bunker’ workplace retains the shell and reuses parts of the original fit-out. The inclusion of plywood creates form and texture, reflecting the interplay of architectural elements within the space. 

Images courtesy of Clare Cousins Architects. Photography by Lisbeth Grosmann.

Comment